{:id=>23, :name=>"Drinko.se", :url=>"https://drinko.se", :currency=>"SEK", :locale=>"sv"}
Rom
Alla produkter
Spara
41 %
JMF SVERIGE
product image
Pris Sverige
123,95 SEK

Ditt pris

72,95 SEK

product image

Spara

4%

extra

Spara
41 %
JMF SVERIGE
product image
Pris Sverige
288,95 SEK

Ditt pris

169,95 SEK

product image

Spara

4%

extra

Spara
41 %
JMF SVERIGE
product image
Pris Sverige
221,95 SEK

Ditt pris

130,95 SEK

product image

Spara

4%

extra

Rom:

Du kan köpa billig rom vid gränsen via Drinko.se, en gränshandelsbutik online. Det innebär att du kan beställa klassiska gränshandelsprodukter online och få dem levererade hem till dörren. Du kan uppleva fördelarna med gränsshopping med fasta låga priser utan att behöva resa hela vägen till gränsen. Vi kan särskilt lyfta fram rom, som är en produktkategori där du kan uppleva bra priser på kvalitetsvaror.

Rom på erbjudande

Fast låga priser kompletteras med bra erbjudanden som är värda att hålla ett öga på. Det kan du göra genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev, som innehåller uppdateringar om produkter och erbjudanden. Här kan du se hur olika rom kommer att erbjudas, och du kan naturligtvis spara mycket pengar genom att dra nytta av erbjudandena. Om du funderar på att bjuda vänner eller familj på en drink kan du bespara dig det vanliga krånglet och handla på Drinko.se. Du sparar pengar och tid, och värdskapet är plötsligt lite mer hanterbart än du är van vid. Bra erbjudanden sprids över hela spiritkategorin, eftersom sprit är en populär kategori i gränsöverskridande shopping. Drinko.se ligger i Flensburg i Tyskland och kan därför dra nytta av det faktum att varorna är billigare här. Vi vill dela detta med dig och göra shopping roligare för dig. Naturligtvis har vi sett till att vårt sortiment består av populära produkter som du känner igen från din vanliga stormarknad.

Om rom

Rom är en av världens vanligaste typer av spritdrycker och finns grovt sett i två smaker, ljus och mörk. Rom är ett destillat som tillverkas av melass eller sockerrörsjuice, men det finns en stor variation beroende på var romen tillverkas. För drinkar är ljus rom vanligast, medan mörk rom vanligtvis dricks som den är. Det finns ett oändligt antal smaksatta rommer som har blivit mycket populära som drinkingredienser.

Utvinning och destillering av rom

.

Melass kommer också från sockerrör, men är en biprodukt från sockerproduktion och innehåller 55% socker. Melass innehåller också flera mineraler och spårämnen som ger rom dess smak. När melass förs till destillationsanläggningen rengörs och steriliseras den och späds sedan ut med kemiskt renat vatten. Jäst tillsätts till denna flytande blandning och den typ av jäst som används påverkar också slutproduktens smak. När jästen har tillsatts får blandningen jäsa i minst 24 timmar. Beroende på typ av rom och jäst kan jäsningstiden till och med vara upp till flera veckor. Det finns ingen reglerad produktionsmetod för rom som kan klassificeras som rom. Drycken kan destilleras på flera olika sätt. Vanligtvis tillverkas rom av melass som destilleras i kolonndestillerier. Den kallas då för industriell rom. Rom gjord på sockerrör kommer från Haiti eller Martinique, där man destillerar i en enda kruka. Denna typ av rom kallas rhum agricole. Destillering i en enda kittel skapar fler aromer och detta ger en mer koncentrerad romsmak

.

Lagring av rom

.

Efter destillering tappas romen på ekfat för lagring. Ekfat ska helst förvaras i mörka källare för att hålla temperatur och luftfuktighet under kontroll. Den ljusa romen kan också buteljeras i rostfria fat, eftersom det ger en mildare smak. I de flesta länder måste rommen lagras i minst ett år. När romen är klar måste en specialutbildad rommästare smaka av den. Alla fat måste provsmakas så att rommästaren sedan kan bestämma hur rommen ska blandas för att få en god och jämn smak.

Olika sorters rom

Det finns många olika romsorter. Det finns inga strikta regler för vad du får kalla rom eller inte. Däremot finns det många lokala riktlinjer som bestämmer hur en viss rom ska vara. Kuba och Puerto Rico tillverkar rom som ofta är ganska lätt i smaken. Rom som kommer från Haiti eller Martinique (rom gjord på sockerrör istället för melass) har en mer intensiv sockerrörssmak. Jamaica ger en stark och mycket smakrik rom, som ofta också är mörk. Den ljusa romen (pale rum) renas och blandas innan den destilleras och lagras i fat av rostfritt stål. Efter lagringen filtreras romen i kolfilter så att drycken inte innehåller några färgpartiklar utan är helt klar. Smaken är vanligtvis mild, söt och len och kan ibland påminna lite om Vodka. Lätt rom används ofta som drinkingrediens, smaksatt rom är lätt rom som smaksatts med olika krydd- eller fruktsmaker. Smaksatt rom har blivit mycket populärt. Mörk rom är rom som har lagrats på ekfat under lång tid. På grund av den långa lagringstiden på ekfat får den en vacker gyllene färg. Smaken är mer intensiv och mycket söt. Mörk rom får ofta namn som Reserva, Añejo eller en siffra som anger hur många år den har lagrats. Mörk rom kan drickas ren, on the rocks eller till kaffe. Det finns också svart eller svart märkning. Svart rom är ännu mörkare än det som kallas mörk rom. Svart rom lagras länge, gärna på mörka ekfat, som ger romen dess färg. Ibland tillsätts även karamelliserat socker för att ge romen en ännu mörkare ton. Smakmässigt är svart rom mycket söt. De finare versionerna av denna rom destilleras i ett enda fat och bör drickas ren, även om den naturligtvis kan användas som dryckesingrediens. Svart rom kan också användas i matlagning

.

Rommens historia

.

På sin andra resa till Hispaniola tog Christopher Columbus med sig sockerrörsplantor från Kanarieöarna och introducerade dem på ön. Den karibiska jorden och klimatet visade sig vara utmärkt för sockerrörsodling och sockerproduktionen expanderade snabbt. Sockerproduktionen genererade stora mängder melass och man upptäckte att om man blandade melassen med vatten och lät den stå i solen så skulle blandningen jäsa. Det var dock inte förrän på 1650-talet som denna rest började destilleras och användas som en alkoholhaltig dryck. Till en början användes drycken endast för medicinska ändamål. Men rommen spreds också med handelsfartyg och blev snart en populär alkoholhaltig dryck i både Nordamerika och Storbritannien. När utvinningen av sockerbetor tog fart i Europa minskade efterfrågan på karibiskt socker och därmed också mängden melass för rom. På så sätt minskade också produktionen och spridningen av rom. Men på senare tid har rom blivit populärt igen.
0 kg

Frakt från 199.99 SEK