Läs mer
Välkommen till Drinko.se
Vi använder Cookies på denna webbsida för att förbättra din upplevelse och vår service. I och med att du fortsätter surfa på denna webbplats accepterar du användandet av Cookies.

Whiskyregioner, Scotch whisky

 

Scotch malt whisky brukar grupperas enligt olika regionala kategorier. De vanligaste kategorierna är Speyside, Highland, Campbeltown, Islay, Islands och Lowland. Det är även vanligt att dessa delas in i underkategorier. De här grupperingarna finns till på grund av geografisk lämplighet snarare än stilmässig likhet. Inom varje gruppering finns stor variation vad gäller whiskysorternas karaktär, vilket är en av de faktorer som gör Scotch malt whisky så fascinerande.

 

Whiskyregioner

 

Speyside

Mer än hälften av Skottlands 89 verksamma destillerier av malt whisky ligger i Speyside i nordöst. För många hängivna är Speyside whiskyegionen framför andra. Man kan säga att Speyside är för malt whisky vad Cognac är för konjak.

Speyside blomstrade på 18oo-talet när blandad whisky (blended whisky) började bli alltmer populär. Den lena och förhållandevis subtila karaktären hos många Speyside malt whiskys gjorde att den passade perfekt till whiskygroggar som var avsedda att intas på herrklubbar och officierarnas tillställningar runt om i det brittiska imperiet. Hela 21 destillerier byggdes i Speyside bara under 1890-talet. 

Speyside är fortfarande den plats där många av de största whiskysorterna kommer ifrån, som till exempel Glenfiddich, Glenfarclas, Glen Grant, The Glenlivet och The Macallan. Stilmässigt finns stor bredd hos Speyside whiskys eftersom man finner allt från lätta, lena och blommiga sorter som Knockando och Cardhu, till tyngre, mer komplexa och sherryaktiga whiskys som Mortlach och The Macallan.

Highland

Enligt gammal skattelagstiftning destilleras Highland malt whiskys norr om den linje som sträcker sig från Greenock på Firth of Clyde i väst till Dundee på Firth of Tay i öst. Whiskykommentatorer delar ofta in den omfattande Highlandregionen i mindre underkategorier inom vilka det kan finnas stilmässiga likheter. Det är inte ovanligt med referenser som Northern, Western, Eastern och Southern Highland när man talar om whiskyproduktionen i detta område.

Geografiskt omfattar Highlandområdet Skottlands nordligaste fastlandsdestilleri i Pulteney i Caithnesshamnen i Wick och även dess västligaste destilleri i Oban. Intressant nog är dessa två väldigt lika varandra till sin karaktär trots att destillerierna ligger väldigt långt ifrån varandra geografiskt. Båda är nämligen förhållandevis torra och har ett stänk av havssalt i smaken.

Några av de främsta Highland single malt whiskysorterna, även om de sinsemellan är väldigt olika, är den komplexa Clynelish från Sutherlands östkust, Dalwhinnie, Royal Lochnagar, Glengoyne, Aberfeldy och Edradour. Edradour har länge stoltserat med att vara Skottlands minsta destilleri och det ligger nära den populära semesterorten Pitlochry i Perthshire.

Campbeltown

En gång i tiden var detta whiskyns huvudstad i Skottland med hela 21 fungerande destillerier på 1880-talet. Campbeltown ligger i närheten av den sydligaste delen av den avlägsna Kintyre-halvön i Argyllshire.

Under destilleringens guldålder i Campbeltown tenderade dess whiskys att stilmässigt ha fyllig kropp, vara tunga, rökiga och i vissa fall, när kvalitet fick stå tillbaka för kvantitet på 1920-talet, även beskrivas som en “stinkande fisk”. 

 

Idag är Campbeltowns whiskyindustri bara en skugga av sitt forna jag och de enda destillerierna som fortfarande är i bruk är Springbank, Glen Scotia och Glengyle. Springbank har emellertid fortfarande rykte om sig som en klassisk malt whisky av högsta kvalitet. I Glengyle återupptogs destilleringen år 2004, efter att produktionen hade legat ner i nästan åttio år.

 

Det är först på senare år som den skotska whiskyföreningen har återinfört Campbeltown som en egen whiskyregion. Tidigare räknades den som en underkategori inom Highlandregionen.

Islay

Om Campbeltown tidigare var Skottlands whiskeyhuvudstad är Islay utan tvekan dess “whiskyö”. Här finns åtta operativa destillerier. Det senast etablerade destilleriet är Kilchoman som är en jordbruksbaserad verksamhet som påbörjade sin produktion år 2005.

Islays single malt whiskys var till en början avsedda för blandade whiskysorter (blended whisky) men under de senaste årtiondena har Islays single malts blivit väldigt populära och trendiga. Whiskysorter som Ardbeg, Bowmore, Lagavulin och Laphroaig har alla fått något av en kultstatus bland hängivna whiskydrickare. En av de senaste framgångshistorierna i Islay har varit återupptagandet av Bruichladdich destilleriet som öppnade på nytt år 2001 efter många års tystnad.


Islays whiskys anses ofta vara de mest tydliga och distinkta av alla skotska malt whiskys. De är kända för sin rökiga och medicinska karaktär. Naturligtvis är det stor stilmässig skillnad mellan Kildalton destillerierna på Islays södra kust, (Ardbeg, Laphroaig och Lagavulin) och de mildare och mindre dominanta sorterna som produceras längre norrut som t.ex. Caol Ila och den väldigt milda och lätt rökiga Bunnahabhain.

Islands

Till Islands malt whiskys räknas Scapa och den världsberömda Highland Park från Orkneyöarna som ligger norr om det skotska fastlandet. Andra berömda destillerier är Jura, Tobermory och Arran. Islands whiskys innefattar även den kraftfulla, komplexa och peppriga Talisker från Isle of Skye. Detta är med andra ord en kategori med stor bredd. Den väldigt eleganta och delikata Arran malt whisky har t.ex. väldigt lite gemensamt med Talisker.  

Lowland

Lowlandregionen ligger söder om den teoretiska gräns som går Greenock och Dundee och som skiljer Highlands från Lowlands. Historien har inte varit snäll mot det här området och idag är det bara Auchentoshan (nära Glasgow) Bladnoch (längst bort i västra Galloway) och Glenkinchie (söder om Edinburgh) som finns kvar. Det finns även ett väldigt litet, lantbruksbaserat destilleri i Daft Mill i Fife som gav nytt liv åt Lowlandregionen då destilleriet öppnade år 2005.

Många whiskykännare anser att Rosebank, som ligger i närheten av Falkirk, var det bästa Lowlanddestilleriet. Men sorgligt nog blev det offer för ett stort reformprogram på 1980-talet som gjorde att destilleriet förlorades.


Stilmässigt tenderar Lowland whiskys att vara förhållandevis lätta i kroppen, mer som aperitif whiskys p.g.a. deras delikata, mjuka och gräsaktiga aromer och smaker.

 

 

Vikt på din order: kg
Gå till kassan X
0 kgFRAKTKALKYLATOR
.