Läs mer
Välkommen till Drinko.se
Vi använder Cookies på denna webbsida för att förbättra din upplevelse och vår service. I och med att du fortsätter surfa på denna webbplats accepterar du användandet av Cookies.

Vodkakartan

Att destillera sprit Det finns många olika spritsorter och sprit smakar väldigt olika. Några spritsorter som kan nämnas är Whisky, Tequila, Armagnac, Cognac, Grappa, Vodka, Rom, Calvados och kryddat brännvin. Råvaran till alla spritdrycker kommer ifrån att det finns en jästdryck som destilleras. För att en dryck ska kunna jäsa måste den innehålla socker eller stärkelse. När man destillerar sprit finns två olika metoder att välja mellan: destillation i enkelpanna eller destillation i kolonnapparat. Spriten måste också renas, antingen via t.ex. ett kolfilter eller så görs detta automatiskt i kolonnapparaten. Sprit som nyligen destillerats har ofta en ganska rå doft och smak och behöver lagras för att ”mogna till sig”. Precis som vi kan sprit lagras i ekfat. Ekfaten gör att de smak- och färgämnen som finns i ekfatet sedan det rostades löses upp. Beroende på den miljö som lagringsfaten med spriten placeras i får spritdrycken olika hög alkoholhalt. Fat som står i en fuktig miljö får alkoholen att avdunsta vilket gör att alkoholhalten sjunker, medan fat som står i torr miljö gör att vattnet istället avdunstar, vilket höjer alkoholhalten. För de flesta spritsorterna finns lagringstiden reglerad i lag. När en spritsort väl tappats upp på flaska stannar mognadsprocessen av. Det är inte som med vin där karaktären förändras hela tiden, även efter att det tappats på flaska.

 

 

 

Många spritsorter blandas för att få sin slutgiltiga karaktär. Man blandar t.ex. beståndsdelar som har olika lång lagringstid, som är från olika odlingsområden eller som har olika smaksättning, etc. Många spritsorter smaksätts också. De vanligaste smaksatta spritsorterna är likörer eller smaksatta kryddade brännviner, som t.ex. vodka. Man kan smaksätta sprit på tre olika sätt, via macerering, destillation och med hjälp av essenser. Macerering innebär att ett smakämne (kryddor, bär, frukt, etc.) läggs i spriten. Med tiden lakas smaksättarnas smak och doft ur och blandar sig med spriten. En nackdel med macerat är att de innehåller proteiner och fetter som påverkar spritblandnigen och gör den instabil. Vill man slippa nackdelarna med maceratet kan man destillera spritblandningen så att färgen försvinner och smaken blir torr. Proteiner och fetter försvinner, spriten blir stabilare i smaken och tål lagringen bättre. Men det finns smaker som inte går att tillsätta på annat sätt än via essenser. Då tillsätts helt enkelt essensen till spritblandingen. Essenser kan vara både naturliga och konstgjorda. Destillering Ordet ”destillera” kommer från latinet och betyder att droppa ner. Destillationskonsten är gammal och användes redan 3500 år f. Kr. i Mesopotamien. På den tiden använde man däremot bara metoden för att tillverka parfymer. På 700-talet e. Kr. utvecklade araberna destilleringsmetoden, men det var inte förrän på 1100-talet som man

Vikt på din order: kg
Gå till kassan X
0 kgFRAKTKALKYLATOR
.