Vikt på din order: kg
Rom
Rom är en av världens vanligaste spritdrycker och finns grovt sett i två varianter, ljus och mörk.
Rom är ett destillat som görs på melass eller sockerrörssaft, men det finns en bred variation
beroende på var rommen görs. Som drinkingrediens är den ljusa rommen vanligast, medan den
mörka rommen vanligtvis dricks som den är. Det finns också ett oändligt antal smaksatt rom som
blivit mycket populära som drinkingredienser. Läs mer om rom här
Det finns inga produkter som överensstämmer med urvalet.
Utvinning och destillering av rom
Melass kommer också från sockerrör, men är en restprodukt från sockerproduktionen och innehåller 55% socker. Melassen innehåller också flera olika mineraler och spårämnen, som ger rommen dess smak.När melassen kommer till destillationsfabriken renas och steriliseras den för att därefter spädas med kemiskt renat vatten. Till denna vätskeblandning tillsätts jäst och den typ av jäst som används inverkar också på slutproduktens smak. När jästen tillsatts lämnas blandningen att jäsa i minst 24 timmar. Beroende på typen av rom och jäst kan jästiden till och med uppgå till flera veckor.
Det finns ingen reglerad produktionsmetod för att rom ska få klassas som rom. Drycken kan destilleras på flera olika sätt. Vanligtvis görs rom av melass som destilleras i kolonndestillator. Den kallas då för rhum industrielle. Den rom som görs på sockerrör kommer från Haiti eller Martinique, där man istället för en kolonndestillator, destillerar i en enkelpanna. Den här typen av rom kallas rhum agricole. Destillering i enkelpanna gör att fler smakämnen skapas och detta ger en mer koncentrerad romsmak.
Lagring av rom
Efter destilleringen tappas rommen upp på ekfat för lagring. Ekfaten ska helst förvaras i mörka källarutrymmen så att temperatur och luftfuktighet kan hållas under kontroll. Den ljusare rommen kan även tappas på rostfria stålfat eftersom detta ger en mildare smak. I de flesta länder krävs att rommen lagras i minst ett år. När rommen är färdiglagrad ska en särskilt utbildad rommästare smaka av den. Alla fat ska smakas av så att rommästaren därefter kan bestämma hur rommen ska blandas för att få en fin och enhetlig smak.Olika romsorter
Det finns som sagt många olika romvarianter. Det finns inga jättehårda regler för vad som får kallas för rom eller inte. Däremot finns det många lokala riktlinjer som avgör hur en viss rom ska vara. På Kuba och i Puerto Rico tillverkas rom som ofta brukar vara ganska lätta i smaken. Rom som kommer från Haiti eller Martinique, (rom som görs på sockerrör istället för på melass), har en intensivare sockerrörssmak. På Jamaica görs kraftfull och mycket smakrik rom som ofta också är mörk.Ljus rom går också under beteckningen vit eller silverrom. Den ljusa rommen renas och blandas innan den destilleras och lagras på rostfria stålfat. Efter lagringen filtreras rommen i kolfilter för att drycken inte ska innehålla några färgpartiklar utan vara helt klar. Smaken är i regel mild, söt och len och kan ibland påminna lite om Vodka. Ljus rom används ofta som drinkingrediens.
Smaksatt rom är ljus rom som smaksatts med olika krydd- eller fruktsmaker. Den smaksatta rommen har snabbt blivit mycket populär.
Mörk rom är rom som lagrats på ekfat under längre tid. På grund av sin långa lagringstid i ekfat får den en härligt gyllengul färg. Smaken är intensivare och mycket söt. Mörk rom brukar ofta få
namn som Reserva, Añejo eller en siffra som anger hur många år den lagrats. Mörk rom kan man dricka ren, med lite is eller till kaffet.
Det finns också svart rom, (black eller black label). Den svarta rommen är ännu mörkare än den som kallas mörk rom. Svart rom lagras länge och gärna på mörkt svedda ekfat som ger rommen dess färg. Ibland tillsätts även karamelliserat socker för att ge rommen en ännu mörkare ton. Smakmässigt är den svarta rommen mycket söt. De finare varianterna av denna rom destilleras i enkelpanna och den här rommen ska drickas ren, även om den naturligtvis kan användas som drinkingrediens. Svart rom kan även användas i matlagning.
Rommens historia
Under sin andra resa till Hispaniola tog Christoffer Columbus med sig sockerrörsplantor från Kanarieöarna och introducerade dem på ön. Den västindiska marken och klimatet visade sig ypperligt för sockerrörsodling och sockerproduktionen bredde snabbt ut sig. I samband med sockerframställningen genererades stora mängder melass och det upptäcktes att om melassen blandades med vatten och lämnades att stå framme i solen så jäste blandningen. Men det var först på 1650-talet som denna restprodukt började destilleras och konsumeras som alkoholdryck.Till en början användes drycken enbart i medicinskt syfte. Men rommen kom även att spridas med handelsfartygen och blev snart även en populär alkoholdryck i både Nordamerika och Storbritannien. I takt med att utvinningen av sockerbetor tog fart i Europa minskade efterfrågan på karibiskt socker och därmed minskade också mängden melass att göra rom på. På detta sätt minskade även produktionen och spridningen av rommen. Men på senare tid har rommen blivit populär igen.