Läs mer
Välkommen till Drinko.se
Vi använder Cookies på denna webbsida för att förbättra din upplevelse och vår service. I och med att du fortsätter surfa på denna webbplats accepterar du användandet av Cookies.

Single Malt Whisky Flavour Map hjälper dig att välja en single malt whiskey baserat på dess smak. Du kan genom att se på kartan bestämma vilken typ av whisky som du kommer att tycka om.


Flavour Map är utvecklad av några av Skottlands mest erfarna exporter inom whisky, Dave Broom, och Jim Beveridge. Kartan visar att smaken av en single malt whisky kan placeras på ett enkelt diagram baserat på hur kraftfull eller mild samt hur rökig eller delikat en whisky är. Du kan enkelt jämföra dessa whiskys med de du har hemma för att hitta din nya favoritwhisky.


UPPTÄCK NY WHISKY
Säg att du gillar Laphroaig 10 årig som är mycket rökig och mild kommer du förmodligen också gilla Ardbegs 10 åriga whisky. Om du däremot vill upptäcka nya smaker kan du prova en mycket kraftfull och rökig whisky som Lagavulin. Whisky Flavour Map ska betraktas som en vägledning till nya upptäckter inom whiskyns värld samtidigt som du ska kunna njuta av upplevelserna en riktigt god whisky kan ge dig.
WHISKEYExempel på 3 st rökiga whiskys gjorda på varierande grader på torven för att få fram dess rökighet.
  
Whiskey flavour map
KRAFTFULL WHISKY
MILD WHISKYRÖKIG WHISKYDELIKAT WHISKY

Kraftfull whisky som placeras nära den horisontella axelns ändpunkt karakteriseras av influenser från ekens naturliga harmonier. Inslag av vanilj, nöt, choklad och torkad frukt från europeiska ekfat.

Om destillerierna använder ekfatet för första gången eller om det används tidigare har en avgörande betydelse för smaken och doften i den här whiskykategorin.

Vid den horisontala axelns vänstra sida finner vi whisky med karaktärsfulla men milda och friska toner av exempelvis nyslaget gräs,  säd och frukt. 

Karaktärerna i dessa whiskys tenderar att återspegla delar av destilleriets egenheter, som till exempel mäskning och/eller storlek och form på destillationskärlen där whiskyn tillverkas.

Single malt whisky som ligger i de rökiga kvadraterna, längst upp på kartan,  innehåller till stor del en identifierbar rökighet, som uppkommer i mältningsprocessen med hjälp av brinnande torv torkar malten.

Smakerna sträcker sig från parfymerad torvrök via kall- eller varmrökt fisk över till Lapsang Souchong Thè. Dessa smaker finns kraftigast i urtypen för Islaymalt, Lagavulin eller Caol Ila.

Whiskys som placeras vid den nedre delen av kartan använder vanligen ingen torv vid torkningen av malten. Följer vi den vertikala axeln uppåt ökar komplexiteten, men fortfarande utan tydligare inslag av torvrök.

Mot den milda sidan kommer fräscha och lätta smaker upp som gräsighet. I whiskeys som följer kartan mot kraftfull ökar inslagen av nötighet, söta kakor, korn och hö.

Här hittar du vårt whiskyutbud >

Vikt på din order: kg
Gå till kassan X
0 kgFRAKTKALKYLATOR
.