Trenden inom single malt dessa dagar är högre alkoholhalt och ”kylfiltrering” (chill-filtering), där whiskyns temperatur sänks mellan -10 till 4 grader celcius innan den får passera ett absorptionsfiter för att ta bort orenheter och göra whiskyn mer transparant för ögonen – alltså av kosmetiska skäl. En hel del kontrovers omger denna teknik; de gamla whiskyrävarna fnyser åt nymodigheten och anser att mer svårupptäckta smaknoter försvinner i processen. Förespråkarna anser att det ger en mer lättkontrollerad whisky som kan definiera märket, flaska efter flaska. Rätt eller fel kan – och kommer troligen – debatteras fram till domedagen.
Laphroig 15 år står upp och förespråkar de gamla traditionerna. Med en alkoholhalt på 43% och framställning utan kylfiltrering ger den här Islaywhiskyn en smak av klassisk, skottsk single malt.. Torven tas från Islay´s legendariska torvfält, vattnet och kornet hämtas lokalt. Maltningen och destilleringe...