Lagavulin 16 är destillerad i den södra kusten av Islay - "det ihåliga där kvarnen är". Lagavulin har producerats sedan början av 1700-talet. Med vatten hämtat från Solan-sjöarna rinner whiskyn genom torvmossar innan mosning för att anta sin aromatiska och komplexa smak. Lagringen ovanför stranden rättfärdigar tonerna av salt och tång i komplexiteten, som försiktigt tas från den salta Atlantluften.
Finsmakarwhisky
Lagavulin 16 träffar rätt för finsmakare av väsentligt rökiga single-malt whiskys. Trots skarp och varaktig - kanske till och med övermäktig och alltför trögflytande för nybörjare – ger den tunga torv- och rökkaraktären som fyller varje klunk en fröjd för anhängaren.
Endast måttligt parfymerad, antyder gommen utbrott av sötma - en blandning av lakrits, vanilj eller frukt - men ändå mycket jordig, torr, med medicinska toner på slutet. En snabb klunk föreslår även spår sherryträ. Lagavulin 16 är en star...