Läs mer
Välkommen till Drinko.se
Vi använder Cookies på denna webbsida för att förbättra din upplevelse och vår service. I och med att du fortsätter surfa på denna webbplats accepterar du användandet av Cookies.
Julmat & dryck

Julmat & dryck

julbordÄntligen är julen här! Eller i alla fall ganska snart. Äntligen får man börja pynta och feja och planera för allt gott som finns att äta och dricka i juletid. Snart är det dags att kasta sig över sillen, syltan och den härliga julölen!

Julmaten är salt, fet, söt och syrlig på en och samma gång och oftast är det öl eller snaps som vi vill ha till julmaten.

Eftersom den traditionella julmaten, (rimmat, rökt, gravat och inlagt), är väldigt salt är det inte konstigt att man helst dricker en maltig och mustig mörk öl till som törstsläckare. Maltig öl har även en viss sötma som går väldigt bra ihop med just julmat. Dessutom lyfter bubblorna i ölen fram smaker på ett väldigt bra sätt och de hjälper också till att bryta av de feta konsistenserna.

Julmaten är ju också väldigt fet. Det beska i ölen, bubblorna och alkoholen hjälper även till med matsmältningen och lättar upp själva måltiden. För att lätta upp fet och salt mat är även okryddat eller citruskryddat brännvin väldigt bra.

Även om det är julöl, snaps och julmumma som känns som självklarheterna på julbordet tycker jag som vinälskare att det naturligtvis även går bra att dricka vin till julmaten! Men eftersom julbordet är en enda stor buffé kan det kanske vara svårt att hitta ett vin som passar perfekt till varenda liten delikatess som går att leta upp på julbordet. Därför tycker jag att ett allroundvin är det som passar allra bäst.

Vill man ha ett mousserande vin till maten bör man välja ett som har en viss restsötma som gör sig bra tillsammans med sötman i som finns i många av julbordets klassiker, som t.ex. Freixenet Cava Seco eller J.P. Chenet Sparkling. Vinets syra bryter också av det feta i maträtterna och kolsyran hjälper till att lätta upp maten och rensa gommen mellan olika maträtter.

Vill man dricka vitt till julmaten skulle jag välja ett fruktigt tyskt vin som t.ex. HXM Inspiration Riesling Medium Sweet.

Är det ett rött vin man vill ha skulle jag välja ett mjukt och fint rödvin, som t.ex. Lindeman´s BIN eller Chill Out Sunset. Tunga ekfatslagrade viner kommer däremot inte riktigt till sin rätt i kombination med julbordets alla smaker.

Lämna en kommentar
Vikt på din order: kg
Gå till kassan X
0 kgFRAKTKALKYLATOR
.