Hur blev The Famous Grouse Whisky, Skottlands favoritwhisky?

Hur blev The Famous Grouse Whisky, Skottlands favoritwhisky?

famous grouse berättelseThe Famous Grouse Whisky är idag den mest kända whiskyn i Skottland. Det kanske du redan vet men hur har den blivit så känd?

Vi får ta oss tillbaka till början av 1800 talet långt innan The Famous Grouse existerade. I den lilla byn Perth, Skottland startades en vinhandlare under namnet Matthew Gloag & Son. Denna vinhandlare skulle bli en vinleverantör till drottning Victoria år 1842, vilket var en riktigt unik händelse för det lilla företaget.

 

Grouse brand whisky

Började Producera Whisky

Whiskyn började produceras först 1860 av grundarens Matthew’s son William Gloag, då han blev VD på bolaget. Whiskyn sålde på bra men det var inte förrän 1896 då William’s brorson tog över företaget och beslutade att ta fram en speciell whisky för de lite mer kräsna kunderna som den slog igenom på riktigt. Vi den här tiden hade Skottland många förmögna besökare som ville ta del av Skottlands friska luft och avnjuta dess drycker i det fantastiska landskapet.

Whiskyn som William’s brorson Mathew tog fram kallade han för The Grouse Brand. Denna special blend som så småningom blev The Famous Grouse hade en oöverträffad kombination av noga utvalda grain whiskys samt några lika exceptionella maltwhiskies.

Mathew’s dotter Phillipa var den som kom på designen av flaskan som också innehöll Skottlands ikoniska fågel. Efter en tid blev whiskyn så populär att order Famous lades till i namnet.

 

 

The Famous Grouse 700ml

Företaget blev uppköpt

1970 blev företaget Matthew Gloag & Son uppköpta av Highland Distillers som vid det här laget redan var ledande inom den Skotska whiskymarknaden. Highland Distillers gjorde efter detta uppköp The Famous Grouse ännu mer mer känd och den blev snart Skottlands favoritwhisky.
1980 började de exportera The Famous Grouse till andra världsdelar och nu säljer de över 2 miljoner lådor per år.

I dag använder man bland annat maltwhiskies från sina egna destillerier i Highlands, Orkney (Highland Park) och på Islay (Bunnahabhain). Styrkan hos The Famous Grouse är den fint balanserade och rika smaken. En mjuk, mediumrökig whisky med rund smak.

 

 

 

 

Här kan du köpa The Famous Grouse Whisky för 179kr 1 liter 40%

Köp The Famous Grouse

Lämna en kommentar
Vikt på din order: kg
Gå till kassan X
.