Läs mer
Välkommen till Drinko.se
Vi använder Cookies på denna webbsida för att förbättra din upplevelse och vår service. I och med att du fortsätter surfa på denna webbplats accepterar du användandet av Cookies.
Historien om Vodka Boris Jelzin

Historien om Vodka Boris Jelzin

jelzin-vodka-1-literMånga länder har en dryck som kommit att identifierats med just dem.  För fransmännen är det vin, britterna och tyskarna har öl, japanerna har sake medan norrmännen har akvavit. För ryssar (och polacker, vitryssar, finländare och ukrainare ), är det vodka. Varför är det så?

Vin passar inte speciellt bra med tanke på Rysslands klimat, bestående av långa vintrar och korta växtsäsonger. Öl har förvisso alltid varit populär i landet men enligt många är det inte en tillräckligt ”allvarlig dryck”. Till skillnad från vodka kan inte öl frambringa passion och verkliga känslor.

En av orsakerna till vodkans popularitet är dess unika förmåga att fungera som ett komplement till vilken måltid som helst (i Ryssland). En annan är att vodka kan destilleras från alla typer av spannmål och organiska material. Slutligen kom ryssarna på att man fick den bästa vodkan genom att filtrera den med träkol av björk istället för med ek eller furu. Och om det var något de hade gott av var det björkträd på den ryska taigan.

 

 

 

 

 

Boris Jelzinvodka och kopplingen till Boris Jeltsin

Nu när ni vet lite mer om denna ädla dryck, kanske det kommer som en chock att det är den franska vinjätten Les Grands Chais de France som säljer ”Vodka Boris Jelzin”. Namnet som är nära besläktat med den förre ryske presidenten Boris Jeltsin, har lett till vissa problem med varumärkesskyddet.  I Ryssland blev det ett nej till registrering i och med att varumärket vilseledde om vodkans ursprung. Vidare saknade de ryska myndigheterna ett medgivande från Boris Jeltsins arvvingar.

 

I en annan instans fick Jelzin Vodka nej till två internationella varumärkesregistreringar; ett ordmärken samt ett figurmärke på flaskan. Motiveringen var att JELZIN kunde uppfattas som namnet på den tidigare ryske presidenten och att det därmed var ”ägnat att uppfattas som någons annans allmänt kända namn”. Samtidigt menade man att allmänt kända personers namn har ”ekonomisk betydelse” och därmed är till nackdel för arvingarna.

 

Fransmännen som redan fått smaka på ett bittert nederlag i Ryssland, tänkte inte låta sig att kuvas av detta. Le Grand Chais överklagade därför beslutet till Patentbesvärsrätten (PBR) bland annat genom att hävda att ordvarumärket är registrerat och godkänt i sjutton länder, världen över. PBR:s utlåtande kom att bli en ren uppvisning i hur namnskydd och de olika lagarna samverkar. Den centrala frågan, förutom huruvida det rörde sig om ett konstnärsnamn eller motsvarande, var att det måste finnas en koppling för att reglerna ska kunna aktiveras. Kopplingen mellan presidenten Boris Jelzin och JELZIN ifrågasattes inte av PBR.

 

Emellertid konstaterade PBR att det inte finns som bär efternamnet ”Jeltzin”. I och med detta eliminerades hindret för allmänt kända namn och ”egenartade efternamn”.  Slutligen behandlas frågan huruvida Jeltzin kunde anses vara ett konstnärsnamn eller liknande. På det svarade PBR ett blankt nej. Till Fransosernas stora glädje registrerades märkena.

Det innebär att du har möjligheten att dricka fransk vodka med ryskklingande presidentnamn. Inte illa.

 

 

Om Jelzin vodka

Jelzin vodka har sedan dess blivit en mycket omtyck vodka. Den har en bra vodkasmak och den har rätt pris. Perfekt att dricka ren eller framför allt som drink ingridiens.

jelzin-logo

Jelzin vodka finns i antalet smaker och storlekar och den mest populäraste är Jelzin Vodka 3 Liter BIB. De smaksatta vodkorna är Kurrant, Lemon, Jordgubb och Jelzin vodka Vanilj.

KOMMENTARER 2

  • Förra sommaren köpte jag Jelzin Vodka 3 liter BIB på en charterresa och det smakar bra och bättre än ryska och alla andra Vodka över hela världen .

  • Hej, finns inte lakrits kvar alls?
    Jag köpte istället Hot n’ Sweet the Original men den var långtifrån lika god..

    Vänligen,
    Ulrika

2 artiklar

Lämna en kommentar
Vikt på din order: kg
Gå till kassan X
0 kgFRAKTKALKYLATOR
.