Läs mer
Välkommen till Drinko.se
Vi använder Cookies på denna webbsida för att förbättra din upplevelse och vår service. I och med att du fortsätter surfa på denna webbplats accepterar du användandet av Cookies.

OBS! - Vi håller på att byta lager vilket innebär att vårt sortiment kommer minskas kraftigt under en tid. Vi lägger till nya varor igen så fort vi kan och vi hoppas du har överseende med detta.

Cava, en fantastisk festdryck

Cava, en fantastisk festdryck

Cava är ett mousserande vin som produceras i Spanien. Cava är en fantastisk festdryck och har de senaste åren blivit allt mer populär världen över. Det finns över 280 producenter som har tillstånd att tillverka cava i Spanien. Dessa producenter verkar i den definierade regionen och är därför legalt berättigade att använda Cava-märkningen på sina ettiketter.

Traditionellt framställs Cava på en blandning med druvorna Parellada , Macabeo och Xarel•lo. Även druvsorterna Chardonnay, Malvasia, Garnacha, och Monastrell är tillåtna för tillverkning av Cava Rosé. Hos oss kan du köpa cava och vin online.

Cavadistrikten

Cavaområdena D.O. Aragon , D.O. Rioja, D.O. Navarra, D.O. Utiel-Requena (Valencia) och Katalonien omfattar ca 65 000 hektar. Nästan 95 procent av all cava produceras i D.O. Penedés i Katalonien och 75 procent av detta produceras i den lilla byn Sant Sadurní d'Anoia som ligger i Penedésdistriktet och räknas av många som cavans huvudstad.

olika-typer-av-cava

Olika typer av Cava

De olika olika typerna av cava är främst beroende på dess torrhet och druvblandning. Klassningen av cavan sker efter hur mycket socker som tillsätts. Dessa klassningar är följande: Brut Nature: Inga tillsatser av socker och detta är den torraste cavan. Extra Brut: Det tillsätts upp till 6 gram socker per liter. Brut: Mellan 6-15 gram socker per liter. Extra Seco: Mellan 12-20 gram socker per liter. Seco: Mellan 17-35 gram socker per liter. Semi Seco: Mellan 33-50 gram socker per liter. Dulce: Här tillsätts över 50 gram socker per liter och är den sötaste cavan.

Lagring av Cava

En ung Cava kännetecknas av en ljusgulare färgton och större bubblighet. Lagras Cavan längre får den en gyllene färg och något mindre bubblighet. Cavan måste lagras i flaskor, liggande horisontellt i minst nio månader. Den är denna lagringen av Cavan som avgör om Cavan är ung, Reserva eller Gran Reserva. För att det ska bli en Reserva måste Cavan lagras i minst 15 månader och för att det ska bli en Gran Reserva krävs en lagring på minst 30 månader. Gran Reserva är endast för Cavas Brut Nature, Extra Brut och Brut. På grund av cavans framställningsprocessen bör inte cavan lagras mer än ett år från att den är köpt.

Rotering av Cavaflaskan – Reumage

Momentet i processen att framställa cava kännetecknas av att flaskorna sakta vrids medurs och riktas neråt till dess att de nästan är riktade med korken rakt nedåt. Denna process tar normalt sett 8 veckor och genomgås för att fällningen (jästsediment) ska lossa från flasksidan och glida ner till korken, och bilda en jästpropp som ska tas ur flaskan. Detta går till genom att halsen på flaskan snabbt fryses ner för att sedan öppna flaskan och ta bort denna jäspropp. Efter jäsproppen har tagits bort tillsätts i vissa fall socker och flaskan fylls upp med cava för att sedan buteljeras.

Vikt på din order: kg
Gå till kassan X
.