Auchentoshan Three Wood är en låglandsmalt från västra Skottland och lagras som namnet antyder på tre olika fat. Lagringen sker på ett amerikanskt ekfat för bourbon och två fat för sherry: Oloroso- och Pedro Ximenezfat. Men det började inte med tre fat.
Destilleriet skulle först framställa en whisky lagrad på två fat, ett bourbon- och ett sherryfat, men insåg snart att whiskyn skulle kräva mer tid på Olorosofaten för att blomma ut. Dock fanns inte den möjligheten och malten tappades istället upp på Pedro Ximenezfat, fat kända för att tilldela ”mörker och drama” - som tillverkarna själva beskriver det – till den dryck som vilar i dem. De luttrade whiskyframställarna var skeptiska men slutresultatet blev förbluffande. Fram trädde en malt med karaktär, en unik komplexitet med fantastisk smak av toffee, ek och sherry.
Sedan den dagen har detta lyckade misstag stolt fått bära namnet Auchentoshan Triple Wood.
SMAKBESKRIVNING ...