Aberlours destilleri ligger i staden som namnger denna mycket fina single malt. Aberlour ligger i Speysideregionen där över 50% av Skottlands destillerier återfinns. James Fleming grundade Aberlour 1879 och whiskyn flödade ett år senare. Det naturligt mjuka vattnet tas från Ben Rinnes, en flod som rinner genom torv och samlar på sig mineraler påväg genom Lourdalen - samma vatten helgonet St Drostan döpte lokalbefolkningen med kring 580 e.Kr. Efter destilleringen lagras whiskyn på burboun- och sherryfat av ek, vilket ger en riktig Speysider full av liv och karaktär.
På den här prisnivån är det få märken som kan mäta sig med Aberlour Single Malt 10 år.
SMAKBESKRIVING AV ABERLOUR 10 år
Rik färg av klar bärnsten följs upp mot näsan av en arom fylld av sherry, kanel, vanilj och valnut. Texturen är oljig, len och sötman för tankarna till sirap. Under det överhängande inslaget av sherry – som dock inte tar överhanden - återfinns...